ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ


Ένα στέκι για όλα


Η γνώση και η εμπειρία του Χρήστου Καγιούλη στα κρέατα και στο ποιοτικό φαγητό, μετατράπηκε σε όραμα για μια ταβέρνα. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του, έστησε την παραδοσιακή ταβέρνα Αρτοζήνος, σε μια κομβική θέση σε κεντρική οδό στα Λαγκάδια
Σπεσιαλιτέ της ταβέρντας είναι τα ολόφρεσκα ψητά στα κάρβουνα, αλλά και τα μερακλίδικα μαγειρευτά

Η χαρακτηριστική ορεινή αρχιτεκτονική των Λαγκαδίων διαμορφωμένη σε διαζώματα, ενέπνευσε την επέκταση της ταβέρνας.

Δημιουργήθηκε το Café-Bar Πελασγός, που καταλαμβάνει τον ημιόροφο-πατάρι πάνω από το εστιατόριο, αλλά και πέτρινα διαζώματα πάνω από τον κύριο όγκο του πέτρινου κτίσματος.

Απολαμβάνοντας την θέα από περίοπτη θέση μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το ποτό του.

Και οι δύο χώροι, της ταβέρνας και της καφετέριας, είναι διακοσμημένοι με σεβασμό στην παράδοση της πέτρας και του ξύλου, και ντυμένοι με τη ζεστασιά των τζακιών τους.

Απέναντι, στη μικρή πλατεία του χωριού, στήθηκε ένα ξύλινο Κιόσκι. Είναι εξολοκλήρου σε μπαλκόνι, με θέα στο κάτω χωριό και στο φαράγγι του Λαγκαδιανού Ρέματος. Ευάερο και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, ζεστό και ατμοσφαιρικό το χειμώνα (διαθέτει τζακόσομπα).

Σε απόσταση 100μ. από την ταβέρνα και το café, πάνω στον κεντρικό δρόμο, οργανώθηκε επίσης ένα Κρεοπωλείο-Παντοπωλείο με φρέσκα και ποιοτικά κρέατα αλλά και παραδοσιακά ζυμαρικά και προϊόντα της περιοχής. Καλύπτει ακούραστα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και των διερχόμενων επισκεπτών.

Γεννήθηκε έτσι ένας πολυχώρος που δύσκολα αποχωρίζεται κανείς... 

Αρτοζήνος, ονομάζεται η κορυφή του καταπράσινου όρους που διακρίνεται από τα παράθυρα του χώρου μας. Το υψόμετρο της κορυφής Αρτοζήνος είναι 1.365μ. και ανήκει στο ορεινό σύμπλεγμα του Μαινάλου.

Το όνομα αυτό είναι μυθικό και προέρχεται από τις λέξεις Άρτος και Ζεύς. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας από το βουνό αυτό προμηθευόταν την τροφή του.